Inox ili Rostfrei

U metalurgiji, nehrđajući čelik se definiše kao legura željezo-ugljik sa minimalnim udjelom hroma od 10,5%. Ime je dobio po činjenici da nehrđajući čelik ne hrđa, niti korodira tako lahko kao obični čelik. Ovaj materijal se, također, naziva i čelik otporan na koroziju.

Nehrđajući čelici imaju veću otpornost prema oksidaciji (hrđa) i koroziji u mnogim prirodnim i vještačkim uslovima; međutim, važno je izabrati ispravnu vrstu i stepen nehrđajućeg čelika za određenu upotrebu.

 

Inox cijevi se nude u standardnoj dimenziji od 6m kao i u dužini od 3m. Kvadratne i pravokutne inox cijevi koriste se kao noseće konstrukcije u arhitekturi i graditeljstvu, dijelovi ograda, balkona, nadstrešnica, podkonstrukcija u industrijskim pogonima gdje se traže nehrđajući materijali.

ograda

Ovisno o primjeni nudimo matirane, brušene ili polirane rostfrei cijevi. Najširu primjenu imaju okrugle šavne cijevi. S jedne strane postoji trend izrade ograda i rukohvata u graditeljstvu i arhitekturi, bilo u cijelosti od inox-a ili u kombinaciji sa staklom, crnim materijalima ili drvetom.

Naravno da se najčešće koriste polirane ili fino brušene cijevi, jer se posebno uz korozijsku postojanost traži i estetika. Najozbiljnija je primjena rostfrei cijevi je kod cijevovoda u prehrambenoj industriji kao dio opreme, u mljekarstvu, proizvodnji piva i vina, u kozmetičkoj industriji, u proizvodnji sokova i likera, za proizvodnju alkoholnih pića, općenito gdje se traži nepromijenjen okus.
Možemo zaključiti da imamo višestruku upotrebu inox cijevnog programa i to kod nosećih konstrukcija sa i bez potrebe za estetikom gdje je medij najčešće zrak ili voda, i cijevovoda koji služe za transport različitih medija (zraka, vode, hemikalija i drugih manje ili više agresivnih tekućina) koji imaju i varijantu viših pritisaka i temperatura.

 

Znači kod različitih ulaznih parametara potrebno je s dosta odgovornosti definirati kvalitetu materijala cijevi koja će te potrebne uvjete zadovoljiti.